U zajedničkoj organizaciji Paroco medical equipment doo Novi Sad i Getinge Group, prošle nedelje je održana prezentacija Servo-n aparata sa NAVA modulom u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova u Beogradu.

Neuro asistirana ventilacija (NAVA) se bazira na kontinuiranom praćenju respiratornog sistema pacijenta, prikupljanjem električnog signala koji meri elektroimpulse nastale kontrakcijom dijafragme (Edi signal), pomoću specijalne sonde (Edi kateter). Ova jedinstvena tehnologija skraćuje vreme mehaničke ventilacije i povećava broj dana bez ventilatora, pružajući personalizovanu ventilaciju koja štiti i pluća i dijafragmu.

Panagiotis Psycharis, Menadžer divizije ACT iz kompanije Getinge, zadužen za podučavanje i podršku lekarima u intenzivnoj nezi, održao je prezentaciju kliničkih i tehnoloških aspekata uspešnog tretmana raznih indikovanih stanja neonatalnih pacijenata uz korišćenje respiratora Servo-n. G. Psycharis je obuku održao uz podršku Paroco medical equipment doo tima za implementaciju ove tehnologije proizvedene od strane Getinge Group-a.

Obuka je bila veoma interaktivna i podeljena u dva segmenta – teoretski i praktični: prezentacija tehničkih mogućnosti aparata uz navođenje primera iz prakse sa adekvatnim pratećim „hands-on“ vežbama i povezivanju pacijenta na sam aparat u klinički kontrolisanim uslovima. U konkretnom slučaju NAVA tehnologija je primenjena na prevremeno rođenoj bebi od samo 630g.

 

 

 

Ovom prilikom se zahvaljujemo timu UDK Tiršova na čelu sa Ass dr sci. Snežanom Rsovac na gostoprimstvu i prilici da prezentujemo ovu tehnologiju za koju se nadamo da će u budućnosti pomoći neonatalnim pacijentima u teškim stanjima koja nisu sposobna da dišu samostalno da se u najkraćem roku preusmere na sopstveni respiratorni sistem, bez pomoći samog aparata.