EINSTEIN projekat je zvanično počeo u januaru uz prvu aktivnost – početni sastanak (Kick-off meeting) održan 29.01.2024. u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu kome su prisustvovali svi partneri na projektu uz pojedinačne prezentacije svojih institucija.

Excellence initiative for nutrifood-based theranostics for healthy European society (EINSTEIN) Project je započet 1. januara 2024. godine uz očekivanu finalizaciju krajem 2028. godine.

Koordinator ovog izazovnog projekta je Univerzitet u Novom Sadu.

 

 

Siže EINSTEIN projekta i opšti cilj

 

Transformacije su potrebne širom Evrope, uključujući i zemlju koja se širi – Srbiju, posebno u institucionalnom smislu reforme i usavršavanja. Imajući to na umu, stvorili smo Inicijativu izvrsnosti naučno-tehnološkog tima za Evropu Inovacije (EINSTEIN), koju čini devet institucija iz Srbije, Austrije, Holandije i Danske.

 

 

EINSTEIN će koristiti trans i multidisciplinarni pristup za povećanje znanja i tehnologija u organskoj industriji proizvodnja useva sa poboljšanim nutritivnim i bioaktivnim svojstvima (hranjivi usevi) za ishranu ljudi, koji će se takođe koristi kao sirovina za proizvodnju senzora zasnovanih na nutritivnoj hrani i mikrofluidnih čipova koji će imati dvostruku funkciju: terapijsku i dijagnostičku. Predložen je model transformacije koji će reformisati zastareli obrazovni sistem u Srbiji.

Dalekosežni cilj je transformacija Univerziteta u Novom Sadu, Srbija, doprinos regionalnom razvoju, promocija poslovnog rasta doprinoseći regionalnom razvoju i poboljšanju društvene jednakosti kroz regeneraciju i kulturni razvoj. Uspostavljanje saradnje sa vrhunskim univerzitetima iz Austrije, Holandije i Danske će biti ključni zamah za postizanje ovog dugoročnog strateškog pravca.

Timski članovi EINSTEIN projekta

 

 

  • SCIENCE AND TECHNOLOGY PARK NOVI SAD LLC NOVI SAD (STP)
  • BIZNIS NA STIKLAMA (BH)
  • POSLOVNO UDRUZENJE VOJVODJANSKI IKT KLASTER (VOICT)
  • GENERAL HOSPITAL NEW HOSPITAL (NH)
  • VOJVODANSKI KLASTER ORGANSKE POLJOPRIVREDE NOVI SAD (VOC)
  • UNIVERSITAT LINZ (JKU)
  • WAGENINGEN UNIVERSITY (WUR)
  • DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET (DTU)

Više o projektu možete saznati na zvaničnoj stranici https://einsteineuproject.com/